To advertise

Last week I was busy advertising. It is something I rather don’t do, because it is way out of my comfort zone. This time I just had to, because I was in a contest, selected as one of the last 3 contenders. I entered the contest with the tattoo design you can see below this paragraph. If I would win, I would get this design tattooed for free. But if I wanted to win this contest, I had to get as many votes as possible.

ontwerp

I wrote an article about the advertising I had to do in order to win. This article was meant to be published in my family newspaperl therefore it is written in Dutch; my mother tongue. It also is adressed to my family, as you will notice if you are able to understand the Dutch language. But I think the article came out to be pretty okay, therefore I, for once, will publish a blogpost in Dutch. If you don’t understand the language, and you still want to know whether I won,… scroll all the way down,…

=============================================================================

Reclame maken

Reclame maken is een onderdeel van de marketingstrategie en een beproefde manier om je product, dienst of merk onder de aandacht te brengen. Het is ook iets waar ik de afgelopen 5 dagen intensief mee bezig ben geweest. En nee; niet om nieuwe leerlingen voor mijn school te werven: het schooljaar is bijna om en de klassen voor volgend jaar zijn al gevormd. De roosters zijn al gemaakt en al mijn collega’s bereiden zich voor op 6 weken verdiende rust. Nee; vlak voor de eindstreep heeft een docent wel wat beters te doen dan reclame maken.

En tóch vergat ik afgelopen donderdag mijn horloge om te doen (wat een enorm gemis is tijdens een les op de schooltuin) en vergat ik vandaag mijn schoenen uit te doen toen ik bij mijn vriendin Aamina binnenstapte,.. (NIEMAND loopt daar met schoenen aan naar binnen,…) enkel en alleen maar omdat mijn hoofd vol zat met het maken van reclame.

De familieleden in de whattsapp groep waren al doelwit geweest van mijn campagne. Ook had ome Jan beloofd mijn flyer te verspreiden via de e-mailadressen van alle ooms en tantes. Veel van jullie hebben het dus al gezien: de reclame had niets met mijn functie als docent te maken. Maar ik wil het ook geen hobby noemen. Hobby’s zijn postzegels verzamelen, puzzelen, tuinieren, koken, breien en macrameeën,.. En hoewel dat wat ik doe: schilderen en tekenen, voor veel mensen ook als hobby wordt gezien, zie ik het liever als mijn bijbaan; waarvan ik geen bezwaar heb als ik hier mijn dagelijks brood mee zou kunnen verdienen, aangezien het tevens mijn passie is.

Geld verdienen met kunst dus; hoe doe je dat? Een goed portfolio is één. Die heb ik ondertussen wel. Stap 2 is dus reclame maken. En daar hik ik dus telkens tegenaan. Niet dat ik niet weet hoe het moet,.. maar meer omdat ik anderen niet graag lastig val met smeekbeden.

Deze week was het dus anders. Ik heb gesmeekt, ik heb me opgedrongen, ik heb mijn schroom overwonnen en was de hele week bezig met het verzinnen hoe ik een zo groot mogelijk publiek kon bereiken met mijn boodschap.

Flyers verspreiden, een vlog en een winactie was het antwoord. Whatsapp, e-mail, Facebook, deurbellen, balies en brievenbussen waren het medium. Ik heb zelfs nog de microfoon gevraagd (en gekregen) van mijn sportinstructrice.

Wat heeft mij nu doen besluiten om opeens buiten mijn comfortzone te stappen en een groot publiek op te zoeken? En wat was mijn boodschap?

Nou,…

Spike tv had een wedstrijd uitgeschreven: ontwerp een tattoo en win deze; gezet door de winnaar van hun tv-programma: INKMASTER. Nu; dat is één van de diensten die ik aanbied: het ontwerpen van tattoos (naast muurschilderingen, portretten en andere schilderingen). Dus hoe gaaf zou het zijn als mijn ontwerp op t.v. zou komen? (dat is een retorische vraag.) Dan zou mijn naam, voor een groot publiek, gekoppeld worden aan mijn talent en ja; laten we die retorische vraag dan maar beantwoorden: dat is gaaf.

Dus werd ik uitgekozen tot de laatste drie kanshebbers op deze prijs. En,.. kreeg ik te horen dat ik zo veel mogelijk stemmen binnen moest halen om de prijs daadwerkelijk binnen te halen.

Mijn eerste reactie was: ‘no way! Dat gaat me nooit lukken!’ Schilderen en tekenen is namelijk niet persé echt een bezigheid waarbij je lekker veel sociale contacten opdoet. Dus hoe groot is mijn vriendenkring dan eigenlijk? En wil iedereen dat wel voor mij doen? Maar er was maar één manier om dáár achter te komen: gewoon,.. ervoor gaan.

Ik had A gezegd,.. en dan moet je niet een klein beetje B zeggen,.. maar in dit geval, wist ik,.. écht het hele alfabet er achteraan boeren.

7 dagen zou ik krijgen. Het werden er 4 ½. Waarom ze de periode verkort hebben is natuurlijk gissen: maar het zou best wel kunnen dat dat te wijten is aan de grote hoeveelheid stemmen.

Zelf heb ik ze nog niet geteld: die stemmen. Maar mijn lieve schoonzus (Kim) heeft wel een groot deel van de stemmen overgenomen op papier en hier haar beste rekenskills op losgelaten: 300+ was de uitslag. En dat is zóóóó veel meer dan ik had durven hopen! Niet alleen dat ik zo veel stemmen heb gekregen! Maar ook dat zó veel mensen mij hebben geholpen met het promoten van mijn oproep. Ik ben echt ontroerd.

De initiator van deze wedstrijd: Spike tv, heeft natuurlijk ook stemmen geteld. En niet alleen die voor mijn ontwerp, maar ook die voor de andere twee inzendingen.

Nu zal het jullie niet verbazen dat zij een behoorlijke tijd nodig hadden om al míjn stemmen te tellen,… toch was er een andere inzending die hen nog langer bezig hield. 50 stemmen langer welgeteld. En dat betekent dus (tot grote vreugde van mijn vader) dat ik aankomende dinsdag géén nieuwe tattoo krijg.

Toch ben ik, nadat ik twee traantjes had weggepinkt, alleen maar enorm blij dat ik dit gedaan heb. Ik heb heel veel mensen kunnen uitleggen en kennis laten maken met mijn passie. Ik heb aan deze wedstrijd meegedaan om bekendheid te krijgen voor mijn werk (en dan bedoel ik dus niet dat docent-gedoe) en dat is gelukt. Nieuwe opdrachten heb ik nog niet. Maar ik heb veel vertrouwen in mijn nieuw gewonnen publiek. En bovendien staan er nog steeds opdrachten op stapel: van een Frozen-muurschildering tot een ‘tijd-van-mijn-leven-tattoodesign’ en van een Iron Maiden vliegtuig tot de schepping van Adam. Die laatste opdracht is trouwens nog niet bevestigd, maar zodra ze weten hoe bekend ik ben geworden in de afgelopen week, moet ik wel groen licht krijgen, toch?

En dan heb ik natuurlijk nog de winnaar van mijn winactie. Ik hoopte namelijk mensen op mij te laten stemmen door hen een kunstwerk (van mijn hand uiteraard) in het vooruitzicht te stellen. Een dezer dagen zal ik mijn hoge hoed vullen met 300 namen,.. ik ben benieuwd welke opdracht hieruit rolt! En aangezien ik familie alles behalve heb uitgesloten van deelname, zou het natuurlijk kunnen dat ik binnenkort een levensgroot, vliegend schip bij een van jullie op de muur kom schilderen!

Rest mij nog af te sluiten met de woorden die ik afgelopen week steeds makkelijker heb leren zeggen:

kijk alsjeblieft even op mijn facebook-pagina: www.facebook.com/articated.nl

Ook te bezoeken door mensen zonder facebook-account!

Dankjulliewel!!

==============================================================================

Sooooo,… I came out to be second. I got more than 300 votes; which actually is pretty badass,.. haha,.. but not enough to win.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s